dissabte, 23 de gener del 2016

Pel que fa a l'enllaç covalent...

Gilbert Newton LewisImatge Google etiquetada per reutilització
En un enllaç covalent es dóna entre dos no metalls en el qual es produeix compartició d'electrons, per poder assolir l'octet. 

A principis del segle XX, Gilbert N. Lewis va estudiar amb detall aquest enllaç i va inventar els símbols Lewis i estructures Lewis per representar els enllaços.

Què és un símbol Lewis?
És un símbol químic, que representa un nucli amb els seus electrons interns i al voltant punts o aspes que representen als electrons externs o electrons de valència.

Què és una estructura Lewis?
És una combinació d'elements Lewis que representa la transferència o compartició d'electrons en un enllaç químic.
En l'enllaç covalent entre l'oxigen i l'hidrogen, aquest últim té un parell enllaçant amb el que la seva configuració electrònica arriba a ser com la de l'Heli (He), i l'oxigen (O) amb dos parells enllaçants arriba a la configuració electrònica del Neó (Ne).
Si bé l'enllaç covalent hi ha compartició d'electrons, aquests passen més temps prop del nucli més electronegatiu, és per aquesta raó en les molècules es formen els dipols.

En contrast amb la molècula polar podem trobar a la molècula apolar. Com el hidrogen:
Molècula apolar de H2Imatge Google etiquetada per reutilització
I per aquesta diferència entre molècules polars i apolars; diverses substàncies com l'aigua i l'oli no poden barrejar - ja que l'aigua és polar i l'oli és apolar. "El semblant dissol al semblant".

Per a alumnes avançats:
També existeixen altres tipus d'enllaços covalents com els enllaços coordinats que es dóna quan un dels àtoms contribueix amb dos electrons en l'enllaç i un cop format l'enllaç no es pot diferenciar entre l'enllaç coordinat i l'enllaç covalent normal.

Un altre tipus d'enllaç que podem trobar és l'enllaç múltiple, aquest tipus d'enllaç es dóna entre dos àtoms que comparteixen més d'un parell enllaçar-, els enllaços múltiples poden ser dobles o triples. Com a exemple podem posar a les molècules de nitrogen (N2) i oxigen (O2).


Per donar una bona estructura Lewis de les molècules a continuació donarem els passos a seguir:

1- Determinar el nombre total d'electrons de valència en l'estructura.
2- Identificar l'àtom o els àtoms centrals i els àtoms terminals.
3- Escriure un esquelet estructural adequat i una els àtoms de l'esquelet mitjançant enllaç covalents simples (un sol traç).
4- Per cada enllaç de l'esquelet, resti dos electrons del nombre total d'electrons de valència.
5- Amb els electrons de valència restants completi primer els octets dels àtoms terminals i després completi les octets de l'àtom o àtoms centrals.
6- Si fins i tot després del pas 5, cal un octet a un o més àtoms centrals, desplaci electrons dels parells solitaris dels àtoms terminals formant enllaços covalents múltiples amb els àtoms centrals.

Molècula de trifluorur de nitrògen
Imatge Google etiquetada per reutilització

Ara analitzarem les propietats generals dels enllaços covalents:
- A temperatura ambient poden ser sòlids, líquids o gasosos.
- Posseeixen unitats discretes i amb una composició atòmica definida i constant anomenada molècula.
- Són mals conductors elèctrics en qualsevol estat físic, fins i tot dissolts en aigua.
- Són tous (baixa duresa).
- Posseeixen punt de fusió baix i són menys solubles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada